נקמת לרנר

ב-1943, בשיא מלחמת העולם השנייה והשמדתם השיטתית של יהודי אירופה, הסתתרו גיטל לרנר, יהודייה בת 45, וחמישה מילדיה, בחצר ביתו של איכר פולני. השישה הצליחו להימלט מטרנספורט למחנה ההשמדה מיידאנק, ומצאו מחסה יחד עם שני צעירים יהודים. אולם, האיכר וארבעה מחבריו שהתגוררו באזור, ביקשו לגזול את רכושם ובליל 30 באוקטובר רצחו באכזריות את לרנר, חמשת ילדיה ושני הצעירים.
60 שנה לאחר מכן יצא רוני לרנר, איש עסקים ישראלי ונכדה של גיטל, למסע לאיתור הרוצחים של בני משפחתו. במהלך תחקירו של לרנר, שהתחזה להיסטוריון ופגש את הרוצח היחיד של בני משפחתו שנותר בחיים, נחשפה הפרשה במלוא זוועתה וכעת התביעה בפולין החלה לחקור אותה מחדש.
בעזרת צוות צילום ישראלי וחוקרים מקומיים ששכר, הצליח לרנר לאתר את החשוד האחרון ברצח. החשוד, יוזף ראדצ'וק, איכר בן 92, הוביל את לרנר ואנשיו למקום שבו נקברו הנרצחים לפני 60 שנה. היום יצא לרנר לפולין בראש משלחת כדי להוציא את שלדי הנרצחים מקברם ולהביאם לקבורה בישראל, לצד קבר אביו. "אני לא מוכן להשאיר את בני משפחתי באדמה המקוללת הזאת של פולין", אמר לפני נסיעתו.
שמונת הנרצחים הם גיטל וחמשת ילדיה: מרים, בת 22, חנה, בת 20, דוד, בן 17, צבי, בן 15, וחיים, בן 13, וכן שני בחורים יהודים, שרק שמות משפחותיהם ידועים: זפרין ופומרנץ. הם נדקרו למוות במחבוא שבו הסתתרו בכפר הקטן פשגאליני הסמוך לעיירת מגוריהם של בני המשפחה, קומרובקה שבמזרח פולין, לא הרחק מהעיר לובלין (ראו מפה בעמ' 11). בני המשפחה הגיעו למחבוא באפריל 1943, לאחר שאיכר פולני בשם יאן סדובסקי איתר אותו בעבורם.
בזמן שמשפחתו התחבאה, חי אביו של לרנר, יצחק, תחת זהות בדויה בוורשה. הוא שמע על רצח בני משפחתו מפי ידיד פולני, תושב הכפר. בנובמבר 1944 אחרי שהצבא האדום כבש את האזור מידי הגרמנים, הגיע לרנר-האב לכפר בניסיון לברר פרטים על הרצח. מעדותו, שנשמרה בארכיון היהודי בוורשה, עולה כי את הרצח ביצעו סדובסקי וארבעה איכרים נוספים – אחד מהם היה יוז'ף ראדצ'וק.
בעדות נאמר שהרצח בוצע כדי לגזול את רכושם של בני משפחת לרנר ושני ידידיהם, שהיו אנשים אמידים.
לרנר-האב נפגש עם ראדצ'וק, שסיפר שהיה עד לרצח והודה כי לקח רבים מחפצי המשפחה. לרנר-האב נמלט מהמקום לאחר שחשד כי ראדצ'וק ושותפיו מתכננים לרצוח גם אותו. הוא הגיש כמה פעמים תלונות לרשויות הסובייטיות, אך מאוחר יותר התברר לו כי מלבד סדובסקי, שנשפט והוצא להורג, לא נעשה דבר לשותפיו למעשה. לאחר המלחמה נמלט לרנר-האב לשוודיה ומשם עלה לישראל. הוא התחתן עם ניצולת שואה מעיירה סמוכה בפולין, וחי עמה ביישוב חיבת ציון.

שיתוף ב facebook
שיתוף ב google
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
שיתוף ב print